Medisch Pedicure

De pedicure weet alles over de verzorging van, het voorkomen of verhelpen van problemen aan de voeten.
Tot mijn werkzaamheden behoren onder andere het verwijderen van eelt, likdoorns, het op de juiste wijze knippen en frezen van nagels en nagelproblemen oplossen.
Het geven van adviezen en het opsporen en zoveel mogelijk wegnemen van de klachten behoren tot mijn taak.
En als verwennerij is er na afloop van de behandeling een fijne afsluiting voor de cliënt met een voetmassage.

Een medisch pedicure heeft zich nog verder gespecialiseerd in het behandelen van risicovoeten.
Onder de behandeling van risicovoeten wordt verstaan, het behandelen van voeten van patiënten met reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing.
Een medisch pedicure heeft ook een uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van specialistische technieken.
Hieronder wordt verstaan orthesiologie, nagelreparatie, nagelregulatie, antidruk technieken.

Wat doet de Medisch Pedicure nog meer?

Screenen

Een screening is een compleet voetenonderzoek dat hoofdzakelijk is bedoeld voor mensen met diabetes mellitus.
Tijdens deze screening worden onder andere het oppervlakkige gevoel en het dieper gelegen gevoel getest.
Het doel van deze screening is om erachter te komen hoe het met de staat van gezondheid van de voeten is gesteld. Nu kan er een advies worden gegeven omtrent de behandeling van de voeten.
Daarnaast is het bedoeld om te kunnen bepalen of de conditie van de voeten hetzelfde blijft, of dat deze achteruit gaat binnen een tijdsbestek van bijvoorbeeld een jaar.
Deze screening wordt tenminste één keer per jaar uitgevoerd maar kan soms ook iedere drie maanden worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de conditie waarin de voeten zich verkeren, we bepalen dit met de SIMM’s classificatie en in 2015 zijn daar nog de Zorgprofielen bijgekomen.

Bij het screenen maak ik gebruik van een doppler apparaat. Doppleronderzoek is een bloedvatonderzoek waarbij de bloeddoorstroming van de te onderzoeken bloedvaten wordt geregistreerd met behulp van geluidsgolven.

Met een stemvork wordt het dieper gelegen gevoel gemeten en gecontroleerd.

Verder gebruik ik het monofilament. Niet voelen van het filament op twee of meer lokalisaties wijst op significante sensibele neuropathie met sterk (ongeveer 10 x) verhoogd risico op voetwonden.

Orthesiologie

Van siliconen wordt er een op maat gemaakt hulpstuk vervaardigd. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de tenen niet meer over elkaar heen staan, de tenen worden ligt gecorrigeerd. Ook kan het gemaakt worden om likdoorns op of tussen de tenen niet meer terug te laten keren, minder pijnklachten dus aan de voeten.

Nagelreparatie/ nagelregulatie

Met gel of acryl wordt er op uw teennagel een kunstlaag aangebracht om bijvoorbeeld een beschadigde/gescheurde nagel te corrigeren. Het kan ook worden toegepast als er een hoek uit uw nagel is.
Daarnaast kunt u er voor kiezen als u last heeft van een schimmelnagel om tijdelijk een gellaag op de nagel te laten plaatsen, zodat deze er weer fraai uitziet. Ik werk met producten van LCN Wilde-Pedique SILVER Plus. Dit is een professioneel concept waarmee schimmelnagels gecorrigeerd kunnen worden en waarmee een blijvend en perfect resultaat nagestreefd wordt. Testen met schimmels en gisten hebben uitgewezen dat het een kiemdodende werking heeft. Bovendien wordt aan het toegevoegde zilver een antibacteriële werking toegeschreven, welke de reeds toegevoegde anti-mycotische componenten nog beter ondersteunt.

Voorkom ingegroeide teennagels

Indien u last heeft van ingroeiende nagels kan er voor gekozen worden een nagelbeugel te plaatsen. Het voordeel van een nagelbeugel is dat het direct verlichting geeft en het zorgt er voor dat zolang de beugel op de nagel zit, de nagel niet meer kan ingroeien.
Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening, meestal aan de grote teennagel, die zo snel mogelijk moet worden verholpen.
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:
-druk door slecht passende schoenen,
-het verkeerd (te kort) knippen van nagels,
-een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.

Antidruk- en vilttechnieken

Met vilttechnieken kunnen pijnlijke drukpunten op en onder de voeten en/of tenen tijdelijk worden ontlast.
Dit kunnen druk plekken zijn door eeltvorming, likdoorns, ngroeiende nagels, maar ook de bekende "hallux valgus". De hallux valgus is de dikke knobbel aan de zijkant van de voet onder de grote teen.
Vilttechnieken worden al jaren met succes toegepast bij veel uiteenlopende voetklachten. Dit is een tijdelijke oplossing en waarschijnlijk volgt er nu een verwijzing naar een podotherapeut.